În ultima vreme realitatea virtuală devine un subiect tot mai fierbinte, iar cel mai faimos şi mai frecvent menționat produs este casca Oculus Rift. În cele ce urmează vă vom spune tot ce trebuie să știți despre acest produs, iar dacă nu vă puteți permite încă să-l aveţi acasă, îl puteţi oricând testa în clubul nostru.

Cum are loc realitatea virtuală?
În forma sa actuală, realitatea virtuală folosește imagini care sunt proiectate pe un ecran ce se află la aproximativ 12 centimetri de ochii utilizatorului şi prezintă o realitate inexistentă. În acest scop, se utilizează lentile și efectul 3D stereoscopic, atunci când se formează imagini ușor diferite pentru ochiul drept și ochiul stâng – astfel încât creierul este păcălit și „vede” imaginea de parcă este tri-dimensională. De exemplu, dacă jucați un simulator de curse, puteți să vă rotiți capul și să vedeți totul cu ochii pilotului ca și cum ați fi așezat în spatele volanului într-o mașină reală.

Oculus Rift
Oculus Rift

Ce este Oculus Rift?
Aceast dispozitiv este de fapt o cască sau ochelari de realitate virtuala, inventat de Palmer Lucky, in varsta de 23 de ani, in timpul studiilor sale universitare. El a creat un dispozitiv prototip și a reușit să capteze ideile a peste 9 000 de persoane care, în 2012, la Kickstarter i-au transferat un total de 2,4 milioane de dolari SUA – doar sub promisiunea de a lansa un astfel de dispozitiv. A doua generație Oculus Rift, Palmer a dezvoltat-o deja cu o echipă și a fost introdus în martie 2014, cu doar câteva zile înainte ca Facebook să cumpere compania lui Palmer pentru 2 miliarde de dolari SUA. Inițial, dispozitivul a fost oferit numai pentru „dezvoltatori”, iar comenzile pentru „simplii muritori” au început oficial doar la începutul anului 2016. Prețul dispozitivului în prezent (anul 2018) este de 400 dolari SUA, depăşind anii trecuţi pragul de 600 dolari SUA.

Pot utiliza Oculus Rift la orice PC?
Aceast dispozitiv pentru a putea fi utlizat este nevoie de un PC destul de „puternic”, şi anume cerinţele tehnice minime pentru PC sunt videocard NVIDIA GTX 970 / AMD 290, procesor Intel i5-4590, memorie RAM 8GB+. Preţul unui astfel de PC ar fi nu mai mic de 1000 dolari SUA, deşi în timp PC-urile cu astfel de cerinţe se ieftinesc. Cauza principală a acestor cerinţe tehnice minime este faptul că Oculus Rift funcţionează la o rezoluţie 2160×1200 şi 90 Hz divizată pe 2 pixeli, utlizând 233 milioane de pixeli într-o secundă.

Există alternative pentru Oculus Rift?
Desigur, piaţa VR cunoaşte şi alţi concurenţi, iar în următorii ani se aşteaptă ca numărul acestora să crească vertiginos (chinezii deja au intrat pe piaţă cu diferite copii cu un preţ relativ mic, cum ar fi Pimax 4K). Principalii concurenţi la moment sunt în primul rând – PlayStation VR și HTC’s Vive. Primul pur pentru PlayStation 4, în timp ce al doilea are un controler unic. Există, de asemenea, Samsung Gear VR – o versiune mult mai puțin puternică care funcționează cu smartphone-urile produse de compania sud-coreeană. De asemenea, nu putem să uităm de Google Cardboard – o versiune mai primitivă de ochelari VR. În general, trebuie doar să încercați mai multe tipuri de dispozitive pentru a înţelege că Oculus Rift se află la cel mai înalt nivel.

Potrivit sondajului realizat de compania Valve în luna februarie 2018, 47,31% din gameri optează pentru Oculus Rift, 45,38% aleg HTC Vive, iar ceilalţi preferă alte dispozitive VR.

Care-s avantajele Oculus Rift faţă de concurenţi?
Ştim că pe piaţă apar mai multe dispozitive noi, însă cu toate acestea Oculus Rift are calități distinctive pe care alți dezvoltatori nu au reușit să le atingă.

În primul rând, este greutatea dispozitivului care este de 470 de grame, în timp ce greutatea dispozitivelor concurente este cu 40 – 100 de grame mai mult. Se pare că diferenţa este nesemnificativă, dar după o oră de joc această diferenţă devine foarte vizibilă pentru gâtul tău.

În al doilea rând, Oculus Rift are nevoie doar de un singur senzor extern, care poate fi plasat pe masă. Acest lucru este mult mai ușor decât să atarnați senzori pe toți pereții, cum este în cazul unui HTC Vive.

În al treilea rând, căștile Oculus Rift vă permit să auziți şi ce se întâmplă în cameră. Cineva ar crede că o astfel de decizie nu vă permite să vă cufundaţi 100% în realitatea virtuală, dar este mult mai bine decât primirea unei sperieturi zdravene atunci când aflându-vă într-un moment culminant cineva vă atinge pe umăr, mai ales în cazul în care ştiţi că sunteţi singur în cameră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here